ALP Şirketlerin İK Dönüşümüne Destek Oluyor

ALP İnsan Kaynakları Danışmanlığı Kurucusu Ozan Şiyve, henüz insan kaynakları departmanı oluşturacak büyüklüğe gelmemiş, kurumsallaşmaya yeni başlamış firmaların işe alım süreçlerinde dış kaynak kullanımını tercih ettiklerine dikkat çekti. ALP, bu noktada işe alım konusundaki uzmanlık ve birikimini müşterilerine yansıtıyor.

İnsan kaynakları sektöründe 20 yılı aşkın süredir çalışan ve global firmalarda İK süreçlerini yöneten Ozan Şiyve, kurduğu ALP İnsan Kaynakları Danışmanlığı ile yetenek kazanımı ve doğru liderlik perspektifiyle şirketlerin insan kaynakları dönüşümüne katkı sağlıyor. İşe alım ve yetenek yönetimi konularında uzmanlaştıklarını belirten Ozan Şiyve, bu nedenle de Alp Danışmanlık’ın mottosunu ‘attract – lead – promote’ (işe al – liderlik et – gelişimi destekle) olarak belirlediklerini vurguladı.

“ÇÖZÜM 4 ANA BAŞLIKTA”

ALP’in çözümlerini 4 ana başlıkta topladıklarını anlatan Şiyve, “Bunları işe alım, bireysel/profesyonel koçluk, yeni kariyere geçiş koçluğu ve eğitim olarak sıralayabiliriz. Organizasyonlar halen işe alım süreçlerinde dış kaynak kullanımını öncelikleri arasına alıyor. Örneğin; mevcut insan kaynakları ekipleri, organizasyonun hızlı büyüme dönemine girdiği durumlarda ya da niş pozisyonlarda kritik işe alım ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz  kalabiliyor. Henüz insan  kaynakları departmanı oluşturacak büyüklüğe gelmemiş, kurumsallaşmaya yeni başlamış firmalar da işe alım süreçlerinde dış kaynak kullanımını tercih ediyor. ALP bu noktada işe alım konusundaki uzmanlık ve birikimini  müşterilerine yansıtıyor. Profesyonel koçluk tarafında ise danışanın performans, öğrenme ya da doyum hedeflerine ulaşabilmesi için kolaylaştırıcı olarak görev alıyor, yönetici ve liderlerin değişimine rehberlik ediyoruz” diye konuştu.

Üçüncüsü ise pandeminin de beslediği bir trend; Esnekleşme. Çalışanlar, ‘işim hayatımdır’ yaklaşımından vazgeçiyor. Daha doğrusu işi, hayatının merkezinden çıkarmadan ama esnekleşerek hybrid ya da remote çalışarak kendisine
hem verimli hem de konforlu bir çalışma modeli yaratmak istiyor. Sonuncusu ise maalesef bu eğilimlere uyum gösteremeyen iş gücünün çözülmesi gereken sosyal bir olgu olması. Burada devlet dışında, işverenlere de ciddi sorumluluklar düşüyor. İŞKUR’un, mesleki örgütlerin ve işverenlerin, bizler gibi güçlü danışmanlık oyuncularını yanına alarak yapabileceği yaratıcı projeler olmalı.”

ÇALIŞANLAR ‘İŞİM HAYATIMDIR’ YAKLAŞIMINDAN VAZGEÇİYOR

İstihdama ilişkin sektörel eğilimlere vurgu yapan Ozan Şiyve, şunları aktardı: “Ben 4 eğilim gözlemliyorum. Birincisi; nitelikli aday ekosistemi güçleniyor ve şirketlerin işveren markaları üzerinde daha fazla çalışmaları gerektiğine ilişkin
mesajlar veriyor. İşveren markanızı hem teknoloji hem de çalışan deneyimi anlamında bir cazibe merkezi haline getirmediğiniz sürece, yetenekli bireyleri organizasyona kazandırmak her geçen gün zor hale geliyor. Burada nitelikli
aday ekosisteminin yurtdışı kariyer olanaklarına ilgisinin arttığını da eklemek gerekiyor. İkinci eğilimi; geçici ve konjonktürel buluyorum. Şu anda var olan ekonomik ve jeopolitik risk algıları nedeniyle çalışanların iş değiştirme konusunda çekimser olduğunu, işverenlerin arzu ettiği aday zenginliğini ve dinamizmini yakalayamadığını gözlemliyoruz.

DÖNÜŞÜM İÇİN 3 FAKTÖR

Firmanın kuruluş felsefesine değinen Ozan Şiyve, “ALP Danışmanlık 2021 yılında kuruldu. Yıllarca bu alanda çalışan bir profesyonel olarak insan kaynaklarına ideal perspektiften bakan şirketlerin; yetenek kazanımı, doğru liderlik yaklaşımı ve yetenekli bireylerin ilerlemelerinin önünün açılması olmak üzere 3 faktörü öncelediğini gözlemledim. İşte ALP İnsan Kaynakları Danışmanlık, bu yaklaşım ve felsefeyle şirketleri desteklemek ve dönüşmelerini sağlamak için kuruldu” dedi.

Dünya Gazetesi / İzmir Eki